20 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΟΙ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Μια φορά κάθε δεκαετία το μηνιαίο περιοδικό Sight & Sound (του British Film Institute) ζητάει από τους κριτικούς να επιλέξουν τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Χάρη στη μακροβιότητά της και στην κριτική της προσέγγιση, αυτή η δημοσκόπηση έχει φτάσει να θεωρείται ως ο πιο αξιόπιστος οδηγός που υπάρχει για τον κανόνα των μεγάλων του κινηματογράφου, όσο και για το βαρόμετρο της αλλαγής των προτιμήσεων των κριτικών. Όπως είναι γνωστό, ο “Πολίτης Κέιν” ηγούνταν αυτής της δημοσκόπησης κάθε δεκαετία από το 1962 έως το 2002...

Για την έκδοση του 2012, "ιππεύοντας" μια όλο και πιο παγκοσμιοποιημένη κινηματογραφική κουλτούρα, το Sight & Sound έκανε μια συντονισμένη προσπάθεια για να λάβει η δημοσκόπηση χαρακτήρα πραγματικά παγκόσμιο - επεκτείνοντας τον αριθμό των προσκλήσεων σε πάνω από 1.000 κριτικούς, συγγραφείς, διανομείς, μέλη κινηματογραφικών ακαδημιών και άλλους σινεφίλ, και λαμβάνοντας 846 τοπ τεν λίστες από ανταποκριτές σε 73 χώρες, που περιλαμβάνουν 2.045 διαφορετικές ταινίες.

Ορίστε λοιπόν οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών για τη δεκαετία 2012-2022:

 

 

1. Vertigo (Δεσμώτης του Ιλίγγου -1958) Alfred Hitchcock

Ένας πρώην αστυνομικός με υψοφοβία έχει προσληφθεί για να παρακολουθήσει μια γυναίκα που προφανώς κατατρύχεται από το παρελθόν, σε ένα διαχρονικό θρίλερ για την εμμονή.

 

 

 

 

2. Citizen Kane (Πολίτης Κέιν -1941) Orson Welles

Δοθείσης εξαιρετικής ελευθερίας από το στούντιο RKO του Χόλιγουντ για την ντεμπούτο-ταινία του, το αγόρι θαύμα Welles δημιούργησε ένα αριστούργημα μοντερνισμού που ψηφίζεται τακτικά ως η καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ.

 

 

 

3. Tōkyō monogatari (Ταξίδι στο Τόκιο -1953) Yasujirô Ozu

Το τελευταίο μέρος της -χαλαρά συνδεδεμένης- τριλογίας «Noriko» είναι μια ολέθρια ιστορία κάποιων ηλικιωμένων παππούδων που “τρώνε σκούπα” από τις οικογένειες των παιδιών τους, οι οποίες κοιτάζουν “την πάρτη τους”.

 

 

 

4. La Règle du jeu (Οι κανόνες του παιχνιδιού -1939) Jean Renoir

Φτιαγμένη στα πρόθυρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή η σάτιρα των μεγαλοαστικών στρωμάτων είχε απαγορευτεί ως διαφθορέας από τη γαλλική κυβέρνηση για δύο δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της.

 

 

 

5. Sunrise (Η αυγή -1927) F. W. Murnau

Παρασυρμένος στο Χόλιγουντ από τον παραγωγό William Fox, ο γερμανός εξπρεσιονιστής σκηνοθέτης δημιούργησε ένα από τα τελευταία και πιο φωτεινά αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου.

 

 

 

6. 2001: A space odyssey (2001: Οδύσσεια του διαστήματος -1968) Stanley Kubrick

Προσαρμόζοντας το μυθιστόρημα του Arthur C. Clarke, ο Kubrick πήγε το σινεμά επιστημονικής φαντασίας σε -μια μεγαλειωδώς ευφυή- νέα κατεύθυνση, με αυτήν την επική ιστορία της αναζήτησης του ανθρώπου για γνώση.

 

 

 

7. The searchers (Η αιχμάλωτη της ερήμου-1956) John Ford

Ο John Ford δημιούργησε ίσως το μεγαλύτερο από όλα τα γουέστερν με αυτήν την ιστορία ενός βετεράνου του Εμφυλίου που πεισματικά κυνηγάει τον ινδιάνο Κομάντσι, που έχει απαγάγει την ανιψιά του.

 

 

 

8. Man with a movie camera (Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή-1929) Dziga Vertov

Η εικόνα της ζωής μιας πόλης στη Σοβιετική Ένωση, είναι η πιο γνωστή ταινία αυτού του πειραματιστή πρωτοπόρου ντοκιμαντερίστα.

 

 

 

9. Passion of Joan of Arc (Το πάθος της Ζαν ντ' Αρκ-1927) Carl Theodor Dreyer

Ο βωβός κινηματογράφος στην πιο άφατη εκφραστικότητά του. Αυτό το αριστούργημα είναι μία λιτή, αλλά εξαιρετικά επδραστική δραματοποίηση της δίκης της Αγίας Ιωάννας.

 

 

 

10. (Οκτώμιση -1963) Federico Fellini

Ο Federico Fellini θριαμβευτικά και ως δια μαγείας έβγαλε τον εαυτό του από μια κακή φάση δημιουργικού μπλοκαρίσματος με αυτό το αυτοβιογραφικό του magnum opus για έναν σκηνοθέτη που βιώνει ένα δημιουργικό μπλοκάρισμα.

Share in Facebook
Tweet it!